Lisätietoja

E-EPA on etyyliesteröity kalaöljy. Sen tiivistysmenetelmä kehitettiin 1980-luvulla Japanissa, jossa sitä on tutkittu ja käytetty eniten. E-EPA on rekisteröity reseptilääkkeeksi Japanissa ja Yhdysvalloissa. Rekisteröinnin taustalla ovat olleet kaksi kliinistä tutkimusta MARINE1) ja ANCHOR2).

E-EPA valmistetaan kalan lihasöljystä, ei maksasta, lisäämällä siihen etyyliryhmä. Tällöin öljyn rasvahappokoostumusta voidaan muuttaa ja tarpeettomat rasvahapot poistaa. E-EPA ei ole mono-, di- eikä triglyseridimuodossa, kuten tavalliset kalaöljyt, eikä siinä ole transrasvoja, kuten tavallisissa kalaöljyissä.

Tyhjiötislauksen ansiosta E-EPA:ssa on vielä vähemmän ympäristömyrkkyjen jäämiä kuin pelkästään molekyylitislatuissa valmisteissa. Suomessa on saatavana 70- ja 90- prosenttisia E-EPA-kapseleita. Tri Tolosen E-EPAan on lisätty D3-vitamiinia, joka on hyväksi luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle.

1) Bays HE, Ballantyne CM, Kastelein JJ, et al. Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester (AMR101) Therapy in Patients With Very High Triglyceride Levels (from the Multi-center, plAcebo-controlled, Randomized, double-blINd, 12-week study with an open-label Extension [MARINE] Trial). American Journal of Cardiology. 2011 Jun 15
2) Ballantyne CM, Bays HE, Kastelein JJ, et al. Efficacy and Safety of Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester (AMR101) Therapy in Statin-Treated Patients With Persistent High Triglycerides (from the ANCHOR Study). American Journal of Cardiology. 2012;110:7 884–992.