Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tältä sivulta löydät vastauksen useimpiin tri Tolosen tuotteita koskeviin kysymyksiin. 

E-EPA on sekä lääke että ravintolisä. Se on reseptilääke Yhdysvalloissa ja Japanissa, mutta Suomessa ja muissa EU-maissa se on ravintolisä, jota saa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta
Se ei ole keinotekoista (synteettistä), vaan kalan luurankoöljystä peräisin oleva luonnontuote. EPA-rasvahappo etylöidään (siihen liitetään etyylimolekyyli) ja öljystä poistetaan muut rasvahapot ja sekä kaikki vierasaineet. Kun E-EPA-kapseli nielaistaan, öljy imeytyy vereen noin viidessä minuutissa. Silloin sen etyylisidos purkautuu (öljy de-esteröityy) ja vereen jää kiertämään tavallista EPA-rasvahappoa väkevöidyssä muodossaan. 
E-EPA on turvallista käyttää yhdessä statiinien (esim. Lipitor) kanssa. 
Lohen rasvahappojen määrä vaihtelee sen mukaan, mitä kala on syönyt. Villilohi sisältää 100 g kohti noin 4 g omega-3-rasvappoja, joista 1/3 on EPAa ja 2/3 DHA:ta. Kasvatetun lohen omega-3:t ovat vähentyneet puoleen viimeisten 5–10 vuoden aikana. Käytännössä lähes kaikki kaupan lohi on kasvatettua. Finelin mukaan 150 g lohta sisältäisi noin 600 mg EPAa eli lähes saman verran kuin yksi 650 mg:n kapseli (90 % E-EPAa). 
Useimmat – mutta eivät kaikki – ihmiset kykenevät muuttamaan maksassaan kasveista peräisin olevaa alfalinoleenihappoa (ALA) EPAksi ja DHA:ksi. Ihmisen muuntokyky on kuitenkin valitettavan huono, isotooppitutkimusten mukaan vain 7–8 %, josta noin puolet on EPAa ja toinen puoli DHA:ta. 1000 mg EPAa vastaa yli 5 ruokalusikallista pellavansiemenöljyä tai 25 rkl rypsiöljyä. Pellavansiemenöljystä ALAa on 50 %, hamppuöljystä n. 20 %, rypsiöljyssä ja marganiineissa 10–12 % ja Canolaöljystä 10 %. Rypsi- ja Canolaöljyjä tulisi siis ottaa 25 rkl/vrk.
Kyllä voi.  Alla vielä tutkitut vaikuttavat aineet englanniksi:chlorpromazine, haloperidol, risperidone, olanzapine, sertindole, ziprasidone, zotepine tai amisulpiride, thioxanthene, sulpiride, droperidol, perphenazine, loxapine, thioridazine, fluphenazine, pericyazine, methotrimeprazine tai pimozide, clozapine; tricyclic and related antidepressants, noradrenaline reuptake inhibitors, serotonin reuptake inhibitors, monoamine oxidase inhibitors and drugs with atypical antidepressant actions: drugs for sleep disorders, anxiety disorders, panic disorders, social phobias, conduct disorders, personality disorders and ADHD; drugs for any form of dementia, including Alzheimer's disease, vascular and multi-infarct dementias, Lewy body disease and other dementias; drugs for any form of neurological disease including Parkinson's disease, multiple sclerosis, Huntington's disease and other neurodegenerative disorders.
E-EPAa voi käyttää jo vauvasta, 6 kk ikäisestä alkaen, aluksi 5 tippaa viikossa. 10 vuotiaalle sopiva annos on yhden kapselin sisältö yhtenä päivänä viikossa. Murrosiästä alkaen yksi kapseli päivässä. Halutessaan lapset voivat puraista kapselin rikki ja sylkäistä kuorilon roskiin.
Suomalaisen ihmisen veriseerumin EPA-pitoisuus (ilman kalaöljyn käyttöä) on noin 1 %, kun se japanilaisilla on 3 %. Ihannelukema on ilmeisesti jossakin 3 ja 10 %:n välillä. Punasolun kalvon omega-3-indeksin tulisi olla vähintään 8 %.
Biologiset vaikutukset alkavat heti, mutta ne ilmenevät täysimääräisinä vasta sitten, kun solujen ja kudosten EPA-pitoisuus on lisääntynyt tuntuvasti. 
Kyllä on. Saksalaisen Marburgin yliopistoklinikan sydänlääkärit suosittavat Herz-lehdessä lääkäreitä antamaan potilailleen päivittäin 840 mg etyyliesteröityjä n-3-rasvahappoja. He toteavat, ettei riittävää määrää voi mitenkään saada edes päivittäin syödystä kala-ateriasta. E-EPA on kaikkein tehokkain, helppokäyttöisin ja edullisin hinta-laatusuhteeltaan.  E-EPA sopii kaikkien sydänlääkkeiden kera. Ranskalaisen Strassbourgin yliopiston tehohoitolääkärit suosittelevat EPAa kaikille vaikeasti sairaille potilaille, myös leikattaville. 
E-EPAn tavallinen päiväannos, 500–2000 mg, ei aiheuta mitään ongelmia. Yli 3 g:n/vrk annos kalaöljyä voi lisätä vuototaipumusta ja voimistaa antikoagulanttien vaikutusta, sanotaan lääkelaitoksen julkaisussa (TABU 1/2005).  Kerro kuitenkin lääkärillesi, että käytät E-EPAa, niin hän osaa ottaa sen huomioon tulkitessaan veritutkimusten tuloksia. Samalla lääkärisi ehkä perehtyy E-EPAan, jota hän ei kenties vielä tunne. Masennuslääkkeitä käyttävien on hyvä tietää, että ne voivat lisätä verenvuototaipumusta.
Se on erittäin suositeltavaa. Esimerkiksi Japanissa lääkärit määräävät diabeetikoille 900 mg/vrk E-EPAa.
E-EPA on yhtä turvallista kuin tavallinenkin kalaöljy. Se ei juuri koskaan aiheuta allergisia reaktioita, joten myös kalalle allergiset henkilöt voivat yleensä käyttää sitä. Kala-allergia johtuu kalan luurankolihaksen proteiineista, joita E-EPAssa ei ole. E-EPAa voi käyttää jatkuvasti päivittäin vuosikausien ajan ilman sivuvaikutusten riskiä. E-EPA on terveellinen ravintolisä myös raskauden aikana. E-EPAn normaaliannos ei vaikuta mitään veren hyytymiseen.
Ravintosuositusten mukaan 2000 kilokaloria päivässä syövän terveen aikuisen tulisi saada päivittäin kaksi, kolme grammaa omega-3-rasvahappoja. Sen voi saada joko syömällä 150 g rasvaista kalaa tai ottamalla 4–6 perinteistä kalaöljykapselia, jos jokainen kapseli sisältää 500 mg omega-3-rasvahappoja. Vaihtoehtona on ottaa yksi tai kaksi kapselia E-EPAa. Käytännössä suomalaisten kalan syönti on melko vähäistä, keskimäärin 14 kiloa vuodessa. Päivää kohti laskettuna siitä tulee 38 grammaa, joka antaa EPA-rasvahappoa alle 50 mg. Kuopion yliopistossa on tutkittu itäsuomalaisten verenpainepotilaiden kalan käyttöä. Tutkimushenkilöt ilmoittivat lisänneensä kalan syöntiään lääkärin määräyksestä viimeisen kolmen kuukauden aikana seuraavasti: • 23 % 2-4 kertaa viikossa, • 41 % kerran viikossa, • 32 % 1-3 kertaa kuukaudessa, • 4 % harvoin tai ei lainkaan.
E-EPA täydentää karnosiinin, helokkiöljyn GLA-rasvahapon tehoa sekä fosfoseriinin, magnesiumin, kromin, foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien sekä antioksidanttivitamiinien ja -hivenaineiden edullisia vaikutuksia.  
Vitamiineja ei korvaa mikään. Ihminen tarvitsee päivittäin 13 eri vitamiinia. Ne ovat molekyylirakenteiltaan ja toiminnoiltaan ainutlaatuisia yhdisteitä, jotka ovat aivan välttämättömiä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Esimerkiksi C-vitamiini ei korvaa E-vitamiinia eikä B-vitamiineja. E-EPAn molekyylirakenne ja sen toiminnat elimistössä poikkeavat vitamiineista, vaikka niillä onkin paljon samansuuntaisia edullisia vaikutuksia terveyteen.
Ei tule. E-EPAa voi käyttää turvallisesti vuosikausia ilman pelkoa sivuvaikutuksista. Käytön voi myös lopettaa milloin tahansa ilman mitään vieroitusoireita. E-EPAn edullinen vaikutus kudoksissa alkaa kuitenkin vähetä parin viikon kuluessa.
Ihmisen elimistö valmistaa EPAsta DHA:ta, mutta tämä biokemiallinen reaktio ei juuri kulje toiseen suuntaan (DHA:sta ei synny EPAa). DHA:n syntyyn EPAsta vaikuttavat monet entsyymit, joiden tulisi olla kunnossa. Entsyymien toimintaa heikentäviä seikkoja ovat muun muassa vitamiinien ja hivenaineiden piilevät puutostilat, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja kilpailevien rasvahappojen runsas syönti. Kilpaileviin rasvahappoihin kuuluu n-6-perhe, jonka merkittävä edustaja on arakidonihappo. Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä nostaa EPAn, mutta ei yleensä DHA:n pitoisuutta veressä.