Tyrnin luontainen kasvualue

Tyrniä (Hippophaë rhamnoides) tavataan Euroopassa paikoitellen Pohjanmeren, Itämeren, Mustanmeren ja Norjan Atlantin puoleisilta rannikoilta sekä sisämaasta muun muassa Pyreneiltä, Alpeilta ja Karpaateilta. Aasiassa lajia tavataan esimerkiksi Kaukasukselta ja Himalajan vuoristoseuduilta. Kasvitieteellisten tutkimusten mukaan tyrnin alkuperä löytyy kuitenkin Tiibetin ylängöiltä, josta se on aikojen saatossa kulkeutunut myös nykyisille levinneisyysalueille. ”Maailman katoksi” kutsutulla Himalajan vuoriston pohjoispuolisilla alueilla tyrniä on hyödynnetty tuhansien vuosien ajan mm. tiibetiläisessä kansanperinteessä.

Suomessa tyrniä kasvaa jokin verran luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla. Suomen ja Euroopan luonnonvaraiset ja viljellyt sadot eivät kuitenkaan riitä tämän arvokkaan marjan sisältämän öljyn kaupalliseen hyödyntämiseen.

Poikkeuksellinen marja sisältää kahta erilaista öljyä

Tyrnin marjat ovat tunnetusti erittäin terveellisiä. Tyrni on ravitsemuksellisesti varsin ainutlaatuinen, sillä sen marjoissa on kahta erilaista öljyä; siementen öljyä ja marjan hedelmälihan öljyä.  Siementen öljy sisältää mm. enemmän omega-3-rasvahappoja (ALA) ja E-vitamiinia kun taas hedelmälihan öljyssä on enemmän omega-7-rasvahappoja ja karotenoideja. Marjassa on runsaasti myös C- ja E-vitamiineja sekä ravintokuitua. Polyfenoleista tyrnissä on mm. flavonoleja ja proantosyanidiineja.

Mikä tekee kaksoistyrniöljystämme poikkeuksellisen?

Tyrnimarjoja sellaisenaan syötynä varsinkin siementen öljyn hyödyntäminen jää väistämättä puutteelliseksi, sillä kovat siemenet kulkevat ruoansulatuksen läpi yleensä hajoamatta. Suurimman hyödyn tyrnin sisältämistä öljyistä saa valitsemalla valmisteen, jossa tyrnin kaikki hyvät ominaisuudet on säilytetty sellaisina kuin ne luonnossa esiintyvät. Lisäksi on parhaan hyödyn saadakseen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, missä tyrni on kasvanut, sillä se vaikuttaa merkittävästi tyrnin ravintosisältöön. Parhaan laadun kannalta on tärkeää myös öljyjen uuttotapa, jotta sen kallisarvoiset ravintoaineet ovat säilyneet alkuperäisessä muodossa.

Omega7-tuotteiden sisältämä kaksoistyrniöljy on valmistettu Tiibetin ylängöllä villinä kasvaneista tyrnimarjoista. Korkealla, jopa 3000-5000 metrin korkeudessa merenpinnasta, on karu kasvuympäristö, joka vaatii kasveilta erityistä kestävyyttä. Lähes arktiset olosuhteet, minimaalinen sademäärä ja voimakas UV-säteily ovat vuosituhansien saatossa karaisseet Himalajan tyrnin ja saaneet aikaan ravitsemuksellisesti ainutlaatuiset ominaisuudet. Korkealla ylängöllä kasvanut tyrni sisältää esimerkiksi C-vitamiinia ja flavonoideja merkittävästi enemmän kuin matalammilla alueilla kasvanut.

Vastuullisesti kasvatettu tyrni tukee paikallisen väestön elämää

Tiibetin ylängöllä tyrni on tunnettu tuhansien vuosien ajan ja niin marjan useista terveysvaikutuksista ja hyödyntämistavoista on pitkä kokemus. Villinä vuorten rinteillä kasvavien tyrnien sadonkorjuu on seutujen asukkaille merkittävä lisäelinkeino. Omega7-tuotteissa käytetyn tyrniraaka-aineen keruussa yhdistyvät ikivanha perinnetietämys ja modernit, vastuulliset käytännöt. Tyrnin jatkojalostamisessa toteutuvat kiertotalouden periaatteet parhaimmillaan, sillä kaikki hyödynnetään: mehu käytetään mehuteollisuuden tarpeisiin, lehdistä tehdään Aasiassa suosittua tyrninlehtiteetä ja ravintorikas öljy puolestaan päätyy Omega7-tuotteisiimme.  
Marjojen keruussa ja pensaiden käsittelyssä noudatetaan tyrnin luontaista kasvusykliä ja marjat kerätään huolellisesti valikoiden oksineen koreihin. 
Ankarista olosuhteista johtuen pensaita ei tarvitse suojata kemiallisilla torjunta-aineilla. Niukkaravinteiseen maaperään sopeutuneet tyrnin alkuperäislajikkeet eivät myöskään vaadi lannoittamista.

Jatkokäsittely huippumodernissa tehtaassa pienemmällä hiilijalanjäljellä

Jotta Himalajan tyrniöljystä saadaan käyttöömme koko sen ravitsemuksellinen hyöty, on tyrnimarjat käsiteltävä huolellisesti ja hellävaraisesti. Ensimmäisessä vaiheessa tuoreista marjoista otetaan talteen tyrnimehu kylmäpuristamalla. Mehu jatkaa edelleen matkaansa mehuteollisuuden käyttöön. Seuraavassa vaiheessa kuivasta marja-aineksesta otetaan talteen tyrniöljy ja sen sisältämät kaikki rasvaliukoiset aarteet. Tästä jäljelle jäävä marjarouhe hyödynnetään myös erilaisiin tarkoituksiin.
Öljyn puristus tapahtuu ympäristöystävällisellä ja hellävaraisella hiilidioksidiuutolla. Menetelmässä käytetään ainoastaan hiilidioksidia, jota kierrätetään prosessissa uudelleen ja uudelleen. Kaikki työvaiheet tapahtuvat samassa huippumodernissa ISO-standardoidussa tehtaassa. Uuttamisen jälkeen tyrnin siemen- ja hedelmälihaöljyt sekoitetaan tasapainoisessa suhteessa ns. kaksoistyrniöljyksi, jonka koostumus vastaa mahdollisimman hyvin tyrnin alkuperäistä sisältöä. Öljyyn ei lisätä missään vaiheessa mitään ylimääräistä vaan öljy säilyy täysin luontaisessa muodossaan.

Öljy kapseloidaan kasviperäiseen, karrageenittomaan kapseliin, jonka ansiosta Omega7-kapselit soveltuvat erinomaisesti myös vegaaneille ja herkkävatsaisille. Koska raaka-aine sekä kerätään, käsitellään että kapseloidaan samalla alueella, on myös logistiikka yksinkertaisempi ja kevyempi, jolloin lopputuotteen hiilijalanjälki jää pienemmäksi. Usein tyrniöljytuotteiden raaka-aine harvinaisuutensa ja heikon saatavuutensa vuoksi joudutaan hankkimaan monilta eri toimittajilta ja rahtaamaan sitten vielä kapseloitavaksi muualle.

Kliiniset tutkimukset tehon tukena 

Omega7-tuotteissa käytetty kaksoistyrniöljy on läpikäynyt huolelliset ja kattavat kliiniset tutkimukset. Tuotteen käyttäjä voi luottaa niin öljyn puhtauteen ja korkeaan laatuun kuin sen vaikutuksiinkin 100 %:sti.